16 jun. 2024, 16:47
16 jun. 2024, 17:03
Wout Weghorst euforisch na de 1-2 van Nederland tegen Polen
© NOS - Wout Weghorst euforisch na de 1-2 van Nederland tegen Polen

Het Nederlands elftal heeft de eerste groepswedstrijd op het EK in Duitsland met 1-2 van Polen gewonnen. Nadat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman na een kwartier op achterstand kwam, maakte Cody Gakpo gelijk. Vlak voor tijd bezorgde invaller Wout Weghorst Oranje de verdiende zege: 1-2.

Met dezelfde elf namen die maandag met 4-0 te sterk waren voor IJsland, begon Nederland zondagmiddag aan de eerste EK-wedstrijd tegen Polen, dat het zonder de geblesseerde Robert Lewandowski moest doen. Gesteund door zo’n vijftienduizend Oranjefans ging het Nederlands elftal goed van start. Gakpo kreeg binnen twee minuten een schietkans, maar Wojciech Szczęsny bracht redding in de korte hoek. Even later schoot Tijani Reijnders vanuit kansrijke positie naast na een goede combinatie met Joey Veerman en Jerdy Schouten. Geheel tegen de verhouding in was het Polen dat na een kwartier de voorsprong pakte. Uit een hoekschop van Piotr Zieliński kopte Adam Buksa raak in de verre hoek. De aanvaller troefde zijn bewakers Denzel Dumfries en Virgil van Dijk af. De treffer was het derde opeenvolgende tegendoelpunt van Oranje uit een standaardsituatie in alle competities.

Artikel gaat verder onder video

Nederlands elftal wint eerste EK-duel van Polen

Van Dijk leek meteen de gelijkmaker te maken. Szczęsny redde echter knap op een volley van de verdediger. De Poolse doelman zag enkele minuten later Memphis Depay voor zich opduiken in de zestien meter, maar de aanvaller schoot over. De uitblinkende Gakpo zorgde na een halfuur eindelijk voor de gelijkmaker. Na goed tussenkomen van Nathan Aké zag de aanvaller zijn schot via Bartosz Salamon het doel in vliegen. Oranje wilde meer en kreeg vlak voor rust twee grote kansen om op voorsprong te komen. Gakpo schoot echter van een meter of vijf over het doel en Depay schoot vlak voor het rustsignaal voorlangs.

In de tweede helft counterde Oranje al snel naar een nieuwe kans. Gakpo gunde de bal aan Xavi Simons, maar die schoot naast. Even later hield Bart Verbruggen Oranje op de been na een inzet van Jakub Kiwior. De mogelijkheid van de verdediger gaf de Polen nieuwe energie en de ploeg van bondscoach Michal Probierz drukte Nederland achteruit. Oranje kreeg het lastiger, maar tot echte kansen kwamen de Polen niet. Donyell Malen, in het veld gekomen voor Simons, gaf Dumfries wel een goede mogelijkheid. De vleugelverdediger schoot alleen naast. Nederland zocht naar een doelpunt, maar vond steeds lastiger de ruimte. Ook vanuit de lucht lukte het niet. Uit een hoekschop van Depay knikte Stefan de Vrij over.

Naarmate de tijd verstreek, leken beide ploegen minder risico te willen nemen. Koeman wilde wel vol voor de drie punten gaan en bracht tien minuten voor tijd Weghorst (voor Depay) en Jeremie Frimpong (voor de uitblinkende Gakpo) in het veld. Frimpong liet zich met zijn snelheid meteen zien, maar kwam niet tot een echte kans. Dat lukte die andere invaller wel. Na een goede loopactie schoot Weghorst van dichtbij raak en scoorde hij wéér voor Oranje. Polen ging daarna nog op zoek naar de gelijkmaker, maar wederom redde Verbruggen het Nederlands elftal. Eerst op een inzet van Karol Świderski en even later na een schot van Nicola Zalewski in de slotseconde.