Xavi Simons wordt compleet tegengesproken: 'Echt totale onzin, lariekoek!'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 jul. 2024, 12:39
15 jul. 2024, 14:14
Xavi Simons baalt van zijn afgekeurde goal tegen Frankrijk
© IMAGO - Xavi Simons baalt van zijn afgekeurde goal tegen Frankrijk

Xavi Simons krijgt veel kritiek omdat hij na afloop van de halve finale op het EK tussen Oranje en Engeland (1-2) weigerde om met de Nederlandse pers te praten. De international vindt dat hij kapot is gemaakt door de binnenlandse media en sprak alleen met buitenlands journalisten. Sjoerd Mossou noemt dat ‘totale onzin’ en Wim Kieft vindt dat hij van zijn ‘sterrengedrag’ af moet.

Simons kreeg kritiek na zijn teleurstellende optredens tegen Polen (1-2 winst) en Frankrijk (0-0) in de groepsfase van het EK. Tegen Engeland herstelde hij zich, maar de international sprak na afloop niet met Nederlandse journalisten. De middenvelder annex aanvaller van Oranje is dat niet verplicht, maar Mossou vindt dat Simons de media wél te woord had moeten staan.

Artikel gaat verder onder video

Xavi Simons krijgt felle kritieken

"Al die andere spelers doen dat wel bij een nederlaag", zegt Mossou in de AD Voetbalpodcast. "Bij het Nederlands elftal, en dat is niet alleen met deze generatie zo, is het altijd voortreffelijk. Spelers staan altijd de pers te woord, ook na enorm slechte wedstrijden en de grootste drama’s, bijvoorbeeld toen ze die toernooien misten in 2016 en 2018. Toen stonden types als Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie, die toen een beetje aan het afvloeien waren, altijd voor de camera."

Lees ook: Verweij pleit voor verandering bij Oranje: 'Ze leverden te weinig'

Mossou: "Bij hun club hebben ze dat wat minder, sommige spelers, maar bij het Nederlands elftal is dat gewoon standaard. Je speelt voor je land, dus vertel je ook je verhaal aan het land, om het even populistisch te zeggen." Simons voelt zich ‘kapotgemaakt’ en sprak daarom niet met de media. Die verklaring verbaasde Mossou, die eerder een advies aan de international gaf.

Mossou: "Ongetwijfeld is er weleens wat over Simons geroepen of geschreven dat onaardig was en dat zal hem bereikt hebben, Dat is allemaal prima, zo gaat dat tegenwoordig. Maar het is totale onzin, echt totale onzin, dat Simons aan de lopende band wordt afgemaakt en bekritiseerd. Sterker nog: mensen zien volgens mij voortdurend wat voor geweldig talent het is en dat wordt ook voortdurend benoemd."

Tekst gaat verder onder de foto.

Oranjespeler Xavi Simons
© IMAGO - Oranjespeler Xavi Simons

"In het jaar bij PSV stond iedereen iedere week op de banken om uit te leggen hoe geweldig die jongen wel niet was op zijn leeftijd", herinnert Mossou zich. "Dan is het dus ook een beetje gek dat bij hem blijkbaar het beeld is ontstaan dat heel Nederland tegen hem is. Dat is natuurlijk totale lariekoek. Dat die jongen dat denkt, is ook nog wel tot daaraan toe, die is hartstikke jong en krijgt het allemaal half mee wie wat zegt. Dat snap ik allemaal wel."

Lees ook: ESPN blikt vooruit op WK 2026 en komt met drie verrassende Oranje-opstellingen

Artikel gaat verder onder video

Kieft vindt dat Simons snel volwassen moet worden. "Pers en kritiek horen erbij. Laat iemand in zijn omgeving vertellen dat Simons dat sterrengedrag achterwege moet laten en normaal gaat doen. Dan komt het goed, want hij kan voortreffelijk voetballen", schrijft de oud-prof in zijn column in De Telegraaf.

Mike Verweij is het daarmee eens. Hij vindt dat Simons zijn gedrag moet veranderen. "Ronald Koeman moet Simons tot de orde roepen nu dat nog kan, want de speler is pas 21. Zo kan worden voorkomen dat hij een paria wordt in de spelersgroep en hij van de fans nooit de waardering krijgt die hij misschien later op basis van zijn spel wel verdient", schrijft hij in De Telegraaf.