Michelin-waardige maaltijden voor TeamNL: Gepocheerd ei en stukjes schapenkaas met truffel

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
23 jul. 2024, 15:10
23 jul. 2024, 15:10
Emmanuel Macron, Olympische Spelen, Parijs 2024, TeamNL
© IMAGO/Mee Met Oranje - Emmanuel Macron proeft het eten in het olympische dorp

De sporters van TeamNL worden tijdens de Olympische Spelen flink in de watten gelegd. Deelnemers kunnen zich verheugen op Michelin-waardige maaltijden. Het menu bestaat onder andere uit croissants, gepocheerd ei, artisjokkencrème en stukjes schapenkaas met truffel.

Philipp Würz, hoofd voeding tijdens de Spelen, ontdekte dat tijdens de Olympische Spelen van 2012 twintig procent van alle maaltijden van de McDonald’s was. Zo waren de kipnuggets populair bij meervoudig olympisch kampioen Usain Bolt. De Jamaicaanse at naar eigen zeggen duizend nuggets in tien dagen tijdens de Spelen van 2008 in Peking.

Artikel gaat verder onder video

Wat eten de sporters tijdens de Olympische Spelen?

In Parijs worden er tijdens de Spelen per dag zo’n 1.200 Michelinster-waardige maaltijden klaargemaakt volgens Würzn. "Het is nu een veel gezonder menu zonder fastfoodketen én zonder kipnuggets", vertelt het hoofd voeding in een interview met The Guardian. "De menu’s van de sterrenchefs zijn ontwikkeld in samenwerking met sportvoedingsdeskundigen, dus het is een keuken van zeer hoog niveau, waarbij nog steeds rekening wordt gehouden met wat de atleten daadwerkelijk nodig hebben."

Lees ook: Waarom beginnen sommige sporten al vóór de openingsceremonie aan de Spelen?

Würz: "De atleten komen naar het grootste restaurant ter wereld. Ze zijn verbaasd over de architectonische opzet van de grote eetzaal, maar ook over de kwaliteit van de recepten en het eten. We hebben geprobeerd een heel specifiek plan te bedenken om de Franse knowhow, de savoir-faire van de Franse keuken, die uiteraard een reputatie heeft over de hele wereld, te benutten."

Landen mochten ook speciale dieetwensen indienen. Zo verzocht de Engelse ploeg om pap toe te voegen aan het menu en Team South-Korea wilde graag kimchi. Ook vragen bepaalde sporten om specifieke voeding. Zo wilden de beachvolleybal- en taekwondoteams vleeswaren, sandwiches en salades volgens Würz. De roeiers hadden op hun beurt juist behoefte hebben aan ‘warme buffetten’. Bij de Europese delegaties ging de voorkeur uit naar een 'vrij eenvoudig cateringprogramma in Engelse, Franse of Duitse stijl'.

Lees ook: ‘Beste aanvoerster ooit’ niet geselecteerd voor de Spelen, maar is wel in Parijs

"Kipspiesjes of kipfilet zijn erg populair, net als zalm", aldus Würz. Dagelijks worden er door de Franse bakkers in het olympische dorp achthonderd baguettes gebakken. In totaal is ongeveer tachtig procent van al het voedsel afkomstig uit Frankrijk. "De kazen zijn van hoog niveau en omvatten bekende Franse soorten zoals de Comté en Brie de Meaux." Verder vinden de sporters kramen met salade, fruit, kaas, zuivel, desserts, soepen, grillgerechten, pizza’s, dagschotels, pasta’s en een warm buffet. Daarnaast is er in speciale Grab and Go-winkels plek voor ongezond voedsel. "We hebben echt geprobeerd de kwaliteit daar omhoog te tillen. Maar je moet altijd voor bijvoorbeeld hotdogs en hamburgers zorgen."

Lees meer over: