Regerend olympisch kampioene zet per direct punt achter haar carrière

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
19 jul. 2024, 13:19
22 jul. 2024, 10:57
Yara van Kerkhof, shorttracken, Olympische Spelen, Suzanne Schulting
© IMAGO - Yara van Kerkhof stopt als shorttrackster

Yara van Kerkhof stopt als shorttrackster. De sporter was in 2018 (Pyeongchang) de eerste Nederlandse vrouw met een olympische shorttrackmedaille en won in 2022 in Peking op de Olympische Spelen goud op de aflossing. Ze wil nu andere dingen gaan doen in haar leven.

Op Instagram maakte Van Kerkhof bekend dat ze per direct stopt. “Aan alles komt een einde. Als klein meisje had ik geen idee wat het shorttrack mij zou gaan brengen. Het is een intens avontuur geworden waarin ik mezelf iedere dag kon uitdagen”, zo schrijft ze. “Ik heb er intens van genoten, maar het is nu tijd om dit avontuur af te sluiten. Ik heb behoefte aan meer tijd en ruimte voor andere dingen en de mensen om me heen. Ik kijk uit naar nieuwe avonturen.

Yara van Kerkhof met shorttracken

Van Kerkhof won tijdens haar carrière 23 medailles. Twintig plakken waren met de aflossingsploeg. Zo won het team drie wereldtitels en tien Europese titels. Op de Olympische Spelen in 2018 (Pyeongchang) pakte ze zilver op de 500 meter. Vier jaar later won ze samen met Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma goud. Dat was de kroon op haar sportcarrière.

Lees ook: Opluchting bij hockeymannen Oranje: blessure topscorer valt mee

Afgelopen jaar voltooide Van Kerkhof een masteropleiding bewegingswetenschappen en momenteel werkt ze als onderzoeker in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Zelf werd de sporter, die in 2018 onterecht werd verdacht van dopinggebruik, geboren met een hartafwijking. Dankzij een operatie op jonge leeftijd heeft ze daar nu geen last meer van.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024