Treinen in Frankrijk vlak voor de start van de Spelen verstoord door 'aanval'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
26 jul. 2024, 10:13
29 jul. 2024, 16:02
Eurostar, Parijs 2024, TeamNL, Olympische Spelen
© IMAGO - Franse TGV-treinen verstoord door brandstichting, vlak voor opening Olympische Spelen

In de nacht van donderdag op vrijdag is er op verschillende plaatsen in Frankrijk brand gesticht op het spoor. Op de openingsdag van de Olympische Spelen vallen er daardoor veel tgv’s uit, of ze rijden met grote vertragingen. Reizigers vanuit Nederland moeten rekening houden met minimaal anderhalf uur extra reistijd.

Volgens de Franse spoorwegmaatschappij SNCF gaat het om ‘een grootschalige aanval’ om het hogesnelheidsnet lam te leggen. De brandstichtingen lijken begonnen bij de plaats Courtalain, zo’n 115 kilometer ten zuidwesten van Parijs. Volgens De Telegraaf zijn er op vijf plekken brandbare objecten op de rails gelegd om het treinverkeer te verstoren. Amélie Oudéa-Castéra, de Franse minisister van Sport, spreekt van mogelijk ‘gecoördineerde sabotage’. Ze vermoedt een verband met de opening van de Spelen vrijdagavond, zo vertelt ze tegenover Franse media.

Hoelang duurt de treinreis van Nederland naar Parijs?

De brandstichtingen hebben de hogesnelheidsverbindingen naar het westen, noorden (Lille) en noordoosten (Straatsburg) getroffen. De Eurostar tussen Nederland en Parijs doet er daardoor anderhalf uur langer over. "Door gecoördineerde sabotage in Frankrijk, die gevolgen heeft voor de hogesnelheidslijn tussen Parijs en Lille, worden vrijdag 26 juli alle hogesnelheidstreinen van en naar Parijs omgeleid via de klassieke lijn", aldus Eurostar. Klanten kunnen kosteloos hun reis annuleren of omboeken. Ook kunnen ze hun geld terugkrijgen, meldt de internationale treinmaatschappij.

Lees ook: NOC*NSF neemt maatregelen: vijf magnetrons en diepvriesmaaltijden voor sporters

Ook de ANWB waarschuwt reizigers richting Parijs voor de hinder. Veel sportfans reizen naar de Franse hoofdstad af voor de start van de Olympische Spelen. Die begint vrijdagavond met een openingsceremonie over de Seine. Een woordvoerder van de ANWB laat aan De Telegraaf weten dat de hinder naar verwachting het hele weekend gaat duren. Hoe groot de problemen zijn is nog niet duidelijk en dit zal volgens hem per traject verschillen.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024