Welke Nederlanders komen vandaag in actie op de Olympische Spelen?

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 jul. 2024, 07:45
27 jul. 2024, 11:32
Welke Nederlanders komen morgen in actie tijdens de Olympische Spelen?, Welke Nederlanders komen vandaag in actie tijdens de Olympische Spelen
© IMAGO - Welke Nederlanders komen vandaag in actie tijdens de Olympische Spelen?

Op de eerste echte dag van de Olympische Spelen kan Nederland meteen in de prijzen vallen. Er zijn zaterdag ‘gouden kansen’ op de olympische tijdrit bij de vrouwen en bij het zwemmen. Bovendien beginnen de Nederlandse hockey(st)ers aan hun jacht op een nieuwe olympische titel.

De Nederlandse roeiploeg begint zaterdag om 9.00 uur aan de voorrondes en de boten hopen zich meteen te plaatsen voor de halve finales, later in de week. Onder andere tweevoudig Europees- en wereldkampioen Karolien Florijn (skiff) behoort tot de topfavorieten. Datzelfde geldt voor Veronique Meester en Ymkje Clevering (vier-zonder). De wereldkampioenen pakten in Tokio (2021) zilver. Bij de mannen wordt er onder anderen gekeken naar wereldkampioenen Melvin Twellaar en Stef Broenink (dubbeltwee), en de regerend olympisch kampioen ‘dubbelvier’ met Finn Florijn, de broer van. Ook judoka Tornike Tsjakadoea komt in actie tijdens zijn voorrondes, hij pakte in Tokio nét geen brons.

Artikel gaat verder onder video

Medaillekansen Nederland Olympische Spelen

In de middag kan TeamNL de eerste medaille(s) pakken. Ellen van Dijk en Demi Vollering rijden om 14.30 uur de tijdrit op de weg bij de vrouwen. Van Dijk werd al driemaal wereldkampioen in die discipline, maar het lukte nog nooit om een olympische medaille te pakken. Dit jaar wil ze daar verandering in brengen, al is het de vraag of dat lukt. In juni brak ze namelijk nog haar enkel en ze was maar net op tijd fit. Bij de mannen rijdt debutant Daan Hoole de tijdrit.

Lees ook: Welke Nederlanders hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?

Voorafgaand aan de tijdrit beginnen de Olympische Spelen voor de zwemmers. Onder meer de 100m schoolslag, 100m vlinderslag en 4x100m vrije slag staan op het programma. ’s Avonds vinden meteen de finales plaats. Kanshebbers zijn de estafettezwemsters op de 4x100 meter vrije slag. Nederland is de regerend wereldkampioen en de finale is om 21.34 uur. Daarnaast wordt er bij de 100 meter schoolslag gekeken naar Arno Kamminga en Caspar Corbeau.

Lees ook: Klaarzitten voor Nederlands goud: Programma Olympische Spelen

De Nederlandse hockeymannen en vrouwen beginnen aan hun jacht op een nieuwe olympische titel. De ploeg van bondscoach Paul van Ass speelt om 20.15 uur de eerste groepswedstrijd tegen Frankrijk. In de middag spelen de mannen om 12.45 uur tegen Zuid-Afrika. Ook voor de waterpoloërs starten de Spelen. Na goud in 2008 kenden de vrouwen enkele magere jaren, maar inmiddels is de wereldkampioen van 2023 terug aan de top.

Welke Nederlanders komen vandaag in actie?

09:00 uur: Roeien, heats met skiff, dubbel-twee en dubbel-vier voor mannen en vrouwen

09:30 uur: Eventing, dressuur met Janneke Boonzaaijer, Sanne de Jong, Raf Kooremans

10:00 uur: Judo, voorrondes -60kg met Tornike Tsjakadoea

10:10 uur: Badminton, gemengd dubbel: Tabeling/Piek-Puavaranukroh/Taerattanachai

11:00 uur: Zwemmen, heats met 100m vlinderslag (Tessa Giele), 100m schoolslag (Caspar Corbeau

en Arno Kamminga) en 4x100m vrije slag estafette voor vrouwen.

12:45 uur: Hockey, mannen: Nederland-Zuid-Afrika

14:00 uur: Waterpolo, vrouwen: Nederland-Hongarije

14:30 uur: Wielrennen tijdrit vrouwen met Demi Vollering en Ellen van Dijk

15:00 uur: Kanovaren/kajak heats slalom met Joris Otten en Martina Wegman

16:00 uur: Judo, finalesessie mogelijk met Tornike Tsjakadoea

16:32 uur: Wielrennen tijdrit mannen met Daan Hoole

20:15 uur: Hockey, vrouwen: Nederland-Frankrijk

20:30 uur: Zwemmen finalesessie met halve finales 100m vlinderslag (Tessa Giele) en 100m schoolslag (Caspar Corbeau en Arno Kamminga) en finale 4x100 vrije slag estafette

Jip Janssen, hockey, Olympische Spelen, strafcorner, Parijs 2024
© IMAGO - Jip Janssen, hockeyer van TeamNL

Lees meer over: