'Bitch' Joy Beune heeft een lastige tijd achter de rug: 'Ik was mezelf niet'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
24 sep. 2024, 15:48
Joy Beune, Team IKO, schaatsen, Thialf
© IMAGO - Schaatsster Joy Beune

Joy Beune heeft een lastige periode achter de rug. Vorig schaatsseizoen pakte ze tweemaal goud op het WK afstanden in Calgary en won ze het WK allround in Inzell. De schaatsster werd na haar successen overal herkend en aan die nieuwe bekendheid moest ze een periode wennen.

Na haar wereldtitels kwam er veel op Beune af. Soms zelfs te veel, zo vertelt ze in gesprek Sportnieuws.nl. Dat begon al gelijk na haar winst in Inzell. "Weet je, zo'n huldiging op het middenterrein is anders, dan kunnen mensen niet bij je in de buurt komen. Toen ik terugkwam uit Inzell, bleven mensen naar me toe komen. Iedereen wil wat van je, er wordt aan je getrokken", aldus de schaatsster van Team IKO X2O.

Artikel gaat verder onder video

Schaatsster Joy Beune ging door een lastige periode

Beune moest erg wennen aan die aandacht. "Ik vond het erg lastig, omdat ik best een introvert persoon ben", zo bekent ze. "Ik sta niet graag in het middelpunt, dus ik vond het allemaal heftig wat er over me heen kwam. Elke keer houd je hetzelfde riedeltje, hetzelfde praatje. Op een gegeven moment werd ik daar niet blij meer van. Dan sta je daar op de automatische piloot, dan ben je helemaal jezelf niet meer. Dat vond ik jammer." Volgens de schaatsster vond ze het lastig om 'nee' te zeggen. "Omdat ik niet wil dat mensen van mij denken dat ik een bitch ben. Ik probeer gewoon toegankelijk te blijven, maar soms moet je inderdaad nee zeggen. Dat is lastig, want je wil niemand teleurstellen."

Lees ook: Davy Klaassen en zijn vrouw komen met prachtig nieuws na terugkeer bij Ajax

Inmiddels krijgt Beune goede hulp om met die gevoelens om te gaan. "Mijn coach neemt me in bescherming, aan de psycholoog van de ploeg heb ik veel steun. Maar ook Kjeld (haar vriend Kjeld Nuis, red.), die zegt van: ‘Het is echt niet erg om soms even nee te zeggen. Dan vinden mensen je soms maar even een bitch. Jouw gezondheid gaat voor.’ Het is niet altijd leuk, maar het is wel het beste." Mede door haar mentale steun gaat het inmiddels veel beter met Beune en is ze helemaal klaar voor het aankomende schaatsseizoen. "Ik wil er weer voor gaan, maar dat was na het seizoen echt anders."

Lees meer over:

Joy Beune