Knegt wil zich revancheren na mislukt fietsavontuur en heeft duidelijk doel

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 sep. 2024, 12:31
Sjinkie Knegt, shorttrack, marathonschaatsen, schaatsen, Thialf, ijs, Henkjan Meijer, schaatsploeg A6.nl-KMC
© IMAGO - Shorttracker Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt gaat er alles aan doen om in perfecte vorm te komen voor de Olympische Winterspelen van 2026 in Milaan. De shorttracker had een moeizaam jaar waarin hij zelfs werd gepasseerd voor het WK in Rotterdam. Aankomend seizoen gooit hij het over een andere boeg en gaat hij zelfs marathonschaatsen.

Schaatsploeg A6.nl-KMC presenteerde Knegt onlangs als nieuwe schaatser. "Maar dat is niet om te marathonschaatsen. Je moet het niet zo zwart-wit zien dat ik straks bij elke marathon aan de start sta", legt hij uit in gesprek met Sportnieuws.nl. Hij ziet zijn nieuwe avontuur vooral als een extra mogelijkheid om inhoud te kweken. "En als het een goede trainingsprikkel is, dan laat ik ook shorttracktrainingen schieten om een marathon te rijden. Ik weet niet precies wanneer die wedstrijden allemaal zijn, maar het zal vast een keer lukken."

Artikel gaat verder onder video

Sjinkie Knegt wil in topvorm naar OS 2026 in Milaan

Knegt gaat volledig blanco zijn nieuwe avontuur in. “Ik heb in het verleden wel massastarts gedaan, maar dat is nog wel iets meer schaatsen. De marathoners zeggen dat je niet moet schaatsen tijdens een marathon. Niet glijden, maar zoveel mogelijk prikken”, vertelt de shorttracker. Henkjan Meijer overtuigde de viervoudig wereldkampioen om zich op een nieuw avontuur te richten. "Henkjan zag ook wel dat het niet helemaal de juiste kant op ging met mij. Samen met mijn manager Dennis Klaster had hij een plan bedacht om mij structureel wél elke week mijn fietskilometers te laten maken."

Lees ook: Schaatskalender 2024 - 2025: de belangrijkste wedstrijden op een rij

Dat ‘fietsplan’ mislukte toen Knegt zijn rijbewijs kwijtraakte en al dagelijks op de fiets naar Heerenveen moest. "Ik had niet echt zin om dan ook nog twee keer per week drie uur met die jongen op de fiets te gaan zitten. Dus het liep allemaal net even anders." Toen opperde Meijer het ‘marathonplan’. Dat moet volgens de sporter wél lukken. "Er staat verder ook helemaal geen druk op. We gaan het zien. Ik haal positiviteit uit het verhaal van Cees (Juffermans, red.). Die stopte met shorttrack en won meteen bij zijn allereerste marathon. Verder geen verwachtingen, haha." Het doel van Knegt is om dit jaar wel opgenomen te worden in de selecties van TeamNL voor alle grote wedstrijden.

Lees meer over:

Sjinkie Knegt