Nederland verslaat Brazilië in Davis Cup en mag blijven hopen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 sep. 2024, 10:01
Nederland verslaat Brazilië in Davis Cup
© IMAGO - Nederland verslaat Brazilië in Davis Cup

Nederland heeft het tweede groepsduel in de Davis Cup Finals gewonnen van Brazilië. Wesley Koolhof en Botic van de Zandschulp bezorgden de ploeg van teamcaptain Paul Haarhuis in de dubbel het beslissende punt. Ze versloegen in Bologna in twee sets Rafael Matos en Marcelo Melo: 6-4 7-6 (5).

Na een nederlaag van Van de Zandschulp tegen het achttienjarige toptalent João Fonseca (4-6 en 6-7 (3)) en een zege van Tallon Griekspoor op Thiago Monteiro (7-6 (2) en 6-4) in het enkelspel volgde donderdagavond in het dubbelspel de beslissing in de wedstrijd tussen Nederland en Brazilië.

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse Davis Cup-tennissers verslaan Brazilië

Op 3-3 in de eerste set wonnen Koolhof en Van de Zandschulp het duo de opslagbeurt van de Brazilianen. Twee games later kregen ze al drie setpoints, maar konden die niet verzilveren. Op de eigen opslag van Van de Zandschulp moest het duo eerst een breakpoint wegwerken en sloegen ze daarna op het zesde setpoint alsnog toe.

In de tweede set kwamen Koolhof en Van de Zandschulp weer een break voor. Matos en Melo trokken de stand echter gelijk op 4-4. In de tiebreak van de tweede set kwam Brazilië op 2-0, maar dankzij drie missers van Melo kwam het Nederlandse team weer voor. Op 6-5 kregen Koolhof en Van de Zandschulp het eerste matchpoint, maar wel op de opslag van de Brazilianen. Koolhof maakte het met een volley aan het net af.

De zege is cruciaal voor Nederland in de strijd om een ticket voor de knock-outfase van de Davis Cup Finals, die later dit jaar in de Spaanse stad Málaga wordt gehouden. De twee beste landen van elke groep plaatsen zich daarvoor.

Na een eerdere nederlaag tegen België staat Nederland nu op één punt. Italië en België treffen elkaar vrijdag. Zondag volgt met Nederland - Italië de ontknoping in de poule. België - Brazilië is een dag eerder. Bij een gelijke stand wordt gekeken naar het aantal gewonnen duels.

Lees meer over:

Tennis