Waterpolovrouwen wacht loeizware halve finale na zege op Italië

06 aug. 2024, 16:39
09 aug. 2024, 10:02
Nederland - Italië, Lieke Rogge, waterpolo, Olympische Spelen, Parijs 2024
© IMAGO - Nederlandse waterpolosters pakken brons op de Spelen

De Nederlandse waterpolosters hebben de halve finale van de Olympische Spelen bereikt. De vrouwen waren de favoriet tegen Italië en wonnen in de uitverkochte La Defense Arena met 11-8. Donderdagavond spelen de vrouwen in de halve eindstrijd tegen Spanje.

Nederland vooraf dé favoriet tegen de Italianen. Oranje werd tweede in de groepsfase, Italië derde (met slechts één overwinning). Beide landen ontliepen elkaar echter weinig in de beginfase en leken onder de indruk van de 15.000 toeschouwers op de tribunes. Na een vroege voorsprong van Italië zorgde Kitty-Lynn Joustra voor de gelijkmaker, maar de Italianen pakten vervolgens weer de voorsprong. Via een knap schot van Bente Rogge kwam Nederland wederom op gelijke hoogte: 2-2. Vlak voor het einde van het eerste kwart leek Oranje voor het eerst op voorsprong te komen. Het schot werd echter buiten de schotklok gelost en dus werd de goal afgekeurd.

Nederlandse waterpolsters naar de halve finale op de Spelen

In het tweede kwart waren het wederom de Italianen die als eerste scoorden. Lieke Rogge maakte vervolgens gelijk en via Vivian Sevenich en Maartje Keuning wist Nederland op een 5-4 voorsprong te komen. Aan het begin van het derde kwart werd de marge vergroot door Brigitte Sleeking: 6-4. Na een prachtige redding van doelvrouw Laura Aarts scoorde ze uit de counter. De Italianen gaven niet op en vochten zich terug in de wedstrijd: 6-5. Even leek het erop dat de slotfase bloedstollend spannend zou worden, maar Nederland liet het niet zo ver komen.

Met een geweldig doelpunt gaf Sevenich de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis weer wat adem en de 8-5 van Lieke Rogge was een mokerslag voor Italië. Brigitte Sleeking maakte even later de 9-5 en zette Italië op een bijna niet te overbruggen achterstand in het vierde kwart. De Italianen probeerden nog iets terug te doen, maar na twee goals van Simone van de Kraats was de wedstrijd echt gespeeld: 11-8.

Zonder te overtuigen plaatst Oranje zich zo voor de halve eindstrijd. Daarin wacht topfavoriet Spanje, dat in de kwartfinale Canada vernederde: 18-8. Drie jaar geleden in Tokio waren de kwartfinales het eindstation van Nederland. Na het olympisch goud van de vrouwen in 2008 (Peking) waren de waterpolosters er tweemaal niet bij op de Spelen. De laatste jaren is de ploeg weer terug aan de top en vorig jaar werden de vrouwen nog wereldkampioen.