Charlotte Kool wint haar eerste Touretappe ooit en pakt gele trui in Den Haag

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 aug. 2024, 15:40
12 aug. 2024, 18:16
Charlotte Kool, Tour de France, Tour de France Femmes, Ronde van Frankrijk, wielrennen, Team DSM-Firmenich, gele trui
© IMAGO - Charlotte Kool wint eerste etappe Tour de France Femmes

Charlotte Kool heeft de eerste etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De wielrenster van Team DSM-Firmenich was de beste in de massasprint in Den Haag. Kool pakt daarmee de eerste gele trui. De Finse Anniina Ahtosalo werd tweede en Elisa Balsamo (Italië) eindigde als derde. Marianne Vos werd vijfde. Lorena Wiebes sprintte door een fietsprobleem niet mee.

De Tour de France Femmes startte maandagmiddag voor het eerst in de geschiedenis buiten Frankrijk. De wielerwedstrijd vertrok vanuit Rotterdam richting Den Haag. Onderweg pakte de Italiaanse Cristina Tonetti de eerste bergtrui door bij de Maasdeltatunnel als eerste boven te komen. Er was vooraf gewaarschuwd voor waaiers, maar het 'waaieralarm' ging in het peloton nooit af. Wel was er onderweg een grote valpartij. Grote namen als Fem van Empel, Grace Brown, Gaia Realini en Elizabeth Deignan gingen tegen de grond. Iedereen kon echter weer verder.

Charlotte Kool wint haar eerste Touretappe ooit

Ruim voor de finish werd Tonetti weer ingerekend door het peloton, waar Wiebes in de perfecte positie zat om de eerste gele trui te pakken. Door een schakelprobleem viel ze echter stil en kon Kool haar kans pakken. Met enkele fietslengtes passeerde de sprinter als eerste de finish in Den Haag. Met Marianne Vos (vijfde) en Mylène de Zoete (zevende) eindigden er nog twee Nederlanders in de top tien. Wiebes eindigde uiteindelijk als 41ste.

Lees ook: Waarom heeft atlete Femke Bol zo’n hoge 'Mickey Mouse-stem'?

Voor Kool is het haar eerste ritzege ooit in de Ronde van Frankrijk. Het is voor de renster van Team DSM-Firmenich ook pas haar tweede zege van dit seizoen. Eerder won ze de tweede etappe in de Baloise Ladies Tour. Opvallend genoeg won de wielerploeg eerder jaar ook de eerste etappe van de Tour de France voor mannen. Romain Bardet pakte destijds de gele trui en de overwinning voor zijn ploeggenoot Frank van den Broek. Door de zege pakt Kool de gele trui en de groene puntentrui. Vos staat tweede in het puntenklassement, zij won onderweg de tussensprint.

De tekst gaat verder onder de video.

Dinsdagmorgen gaat de Tour de France Femmes met een etappe van Dordrecht naar Rotterdam over 69,7 kilometer. In de middag staat er een korte individuele tijdrit van 6,3 kilometer door de Maasstad op het programma.

Deme Vollering legde na afloop aan de NOS uit waarom Wiebes niet kon meesprinten. "Tot aan de laatste vijfhonderd meter ging het perfect. Er reed iemand tegen het achterwiel van Lorena. Haar ketting lag er compleet af. Dan was het klaar. Het is zo jammer, want anders had ze het hier afgemaakt. Ze was erg gebrand, dit doet erg veel pijn. Ik heb haar nog even vastgepakt, ze was helemaal in tranen. Dat het zo afloopt… Ze kon het niet eens proberen, dat is enorm zonde", aldus Vollering.