Demi Vollering loopt Tourzege mis op slechts vier seconden

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
18 aug. 2024, 18:47
26 aug. 2024, 16:29
Demi Vollering, Tour de France, Tour de France Femmes, Ronde van Frankrijk, wielrennen, Team SD Worx-Protime, gele trui
© IMAGO - Demi Vollering loopt Tourzege nipt mis

Demi Vollering heeft de Tour de France Femmes niet gewonnen. Ze stond in de laatste etappe al op ruim een minuut achterstand van gele trui draagster Katarzyna Niewiadoma en ging al vroeg in de aanval. Even leek ze te slagen in haar missie, maar aan de finish kwam ze vier seconden tekort. Ze won wel de etappe, met finish op de Alpe d'Huez. Pauliene Rooijakkers werd tweede.

De slotetappe van de Tour de Frances Femmes was honderdvijftig kilometer en op de Col de Tamié, de eerste klim van de dag, gingen twintig rensters in de aanval. Onder anderen Fem van Empel, Riejanne Markus, Mischa Bredewold, Lorena Wiebes en Lucinda Brand zaten mee in de kopgroep. Op de Col de Gladon werden de meesten weer teruggepakt en ging Bredewold op kop rijden voor haar kopvrouw Vollering. Ze kwam in de vierde etappe hard ten val en de renster van Team SD Worx-Protime stond bij de start van de Alpenrit achtste in het klassement. De winnares van vorig jaar moest daarom in de aanval.

Demi Vollering wint etappe, maar eindigt als tweede in de Tour

Vier kilometer voor de top plaatste Vollering al haar lang verwachte aanval. Alleen Rooijakkers kon volgen en onder anderen geletruidraagster Niewiadoma bleven zitten. Ook Puck Pieterse, tweede in het klassement, kon niet mee en zou veel tijd verliezen. Vollering pakte al gauw ruim een minuut voorsprong en leek op weg naar de eindzege. In het dal reed Brand zich echter helemaal leeg voor haar ploegmaat Gaia Realini en bracht de achtervolgende groep op zo'n veertig seconden aan de voet van de Alpe d'Huez.

Lees ook: Dit is de fitte vriendin van Mathieu van der Poel

Op de Alpe d'Huez ging Niewiadoma ervandoor om haar trui te verdedigen. Lange tijd liepen Vollering en Rooijakkers steeds een beetje uit. Vollering moest het echter alleen doen, want Rooijakkers aasde op de etappezege. Op ruim twee kilometer van de finish ging de kopvrouw van Fenix-Deceuninck in de aanval, maar Vollering kon haar karretje aanhaken. In de slotkilometers gingen beide vrouwen er vol voor en met een ferme eindsprint pakte Vollering de zege én tien bonificatieseconden. Niewiadoma kwam een minuut later over de streep en hield uiteindelijk vier tellen over. Rooijakkers werd derde in het klassement. Puck Pieterse pakte de witte trui.

Lees meer over:

Demi Vollering Netherlands