Vollering slechts vijfde op WK wielrennen, maar Nederland wint alsnog goud

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 sep. 2024, 17:16
28 sep. 2024, 17:22
Demi Vollering, Tour de France, Tour de France Femmes, Ronde van Frankrijk, wielrennen, Team SD Worx-Protime, gele trui
© IMAGO - Demi Vollering wordt vijfde op WK wielrennen

Het is Demi Vollering niet gelukt om de wereldtitel te pakken op het WK wielrennen in Zürich. De grote favoriete kwam er in een sprint met zes niet aan te pas en eindigde slechts als vijfde. De Belgische Lotte Kopecky wist haar regenboogtrui te prolongeren. Puck Pieterse wist het goud te winnen bij de beloften.

Al op 118 kilometer van de finish werd finale opengebroken door een aanval van Kopecky. Nederland nam vervolgens het initiatief in handen en maakte de koers hard met Riejanne Markus en Mischa Bredewold. Samen wilden ze de concurrentie pijn doen voor hun kopvrouw Vollering. Het duo was onderdeel van een omvangrijke kopgroep en in het peloton gaf Pauliena Rooijakkers, de nummer drie van de voorbije Tour de France Femmes, flink gas. Er bleven zo slechts 42 rensters over. Pauline Ferrand-Prévot was er niet meer bij. De olympisch kampioene mountainbiken kon niet volgen.

Demi Vollering eindigt als vijfde op het WK wielrennen

Op een van de vele klimmetjes gaf Vollering voor het eerst gas, maar op de voorlaatste passage van de Zürichbergstrasse werd er pas echt een verschil gemaakt. Op de Witikonerstrasse trok Vollering opnieuw door. Marianne Vos moest daardoor lossen, maar wist op karakter terug te komen. Vanuit geslagen positie ging ze zelfs in de aanval met Markus. Met twee andere vrouwen pakten ze een riante voorsprong en in de achtergrond kon Kopecky de tegenaanvallen niet beantwoorden. Er leek geen tweede wereldtitel voor haar te komen, maar de Belgische hervond haar energie en reed samen met Vollering, Elisa Longo Borghini en enkele anderen terug naar voren.

Lees ook: Oranje-international haakt door blessure af voor duel met Chelsea

Terug vooraan ging Vollering wéér in de aanval. Vos en Markus hadden geen antwoord meer en moesten lossen. De overige concurrenten konden wel volgen, waardoor de kopvrouw plots alleen zat. De Nederlandse probeerde vervolgens van haar tegenstanders af te komen, maar kwam niet los. In de laatste kilometers knokten enkele rensters zich terug, waardoor er een sprint met zes kwam. Vollering ging vroeg aan, maar maakte geen kans en eindigde als vijfde. Chloé Dygert pakte de zilveren plak en Longo Borghini werd derde. Vos finishte uiteindelijk als achtste en Markus als negende. In de achtergrond reed Pieterse naar de wereldtitel bij de beloften. Ze wist als eerste U23-renster over de streep te komen, waardoor ze zich tot wereldkampioen kroonde.

Lees meer over:

Puck Pieterse Demi Vollering