Indrukwekkende Demi Vollering wint tijdrit door Rotterdam en pakt de gele trui

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 aug. 2024, 17:54
16 aug. 2024, 12:11
Demi Vollering, Tour de France, Tour de France Femmes, Ronde van Frankrijk, wielrennen, Team SD Worx-Protime, gele trui
© IMAGO - Demi Vollering wint de tijdrit in de Tour de France Femmes

Demi Vollering heeft de derde etappe in de Tour de France Femmes gewonnen. De kopvrouw van Team SD Worx-Protime was de beste in een korte individuele tijdrit door het centrum van Rotterdam. Ze neemt ook de gele trui over van Charlotte Kool.

De 6,3 kilometer lange tijdrit door het centrum van Rotterdam – over onder meer de Coolsingel en Erasmusbrug – leek er een voor de echte krachtpatsers. Loes Adegeest zette al snel een richttijd neer (7,31) neer en verschillende favorieten beten zich stuk op de tijd van de renster van FDJ-SUEZ. De kersverse olympisch kampioene Kristen Faulkner was langzamer en door een lekke band was regerend olympisch kampioene tijdrijden Grace Brown kansloos. Ellen van Dijk was aan het eerste tussenpunt wél sneller, maar verloor in het laatste deel veel tijd. Adegeest zat dan ook lang in de hotseat, maar werd daar uiteindelijk door regerend wereldkampioene Chloe Dygert uitgereden. Aan de finish was ze slechts zeventien honderdsten van een seconde sneller.

Artikel gaat verder onder video

Demi Vollering wint de derde etappe in de Tour

De winst leek binnen voor Dygert, want onder anderen Mischa Bredewold (op 4 seconden) en Nederlands kampioene tijdrijden Riejanne Markus (+ 7 seconden) reden langzamer. Toen moest Vollering echter nog komen. De renster uit Pijnacker raasde door het centrum van Rotterdam, haar achtertuin, en was aan het eerste tussenpunt even snel. In het laatste deel versnelde ze echter nog een beetje. Uiteindelijk kwam ze 7,25 minuten binnen en daarmee was ze vijf seconden sneller dan Dygert. Haar ploeggenote Lorena Wiebes kwam niet aan die tijd en zo zorgt Vollering voor de derde Nederlandse ritzege in drie etappes.

Lees ook: Basketbalwedstrijd om 150.000 dollar gaat niet door voor olympisch kampioenen

De tijdrit door het centrum van Rotterdam was de tweede etappe van de dag. Dinsdagmorgen stond er voor de rensters in de Tour de France Femmes namelijk een biljartvlakke rit vanuit Dordrecht naar de Maasstad op het programma. Die werd gewonnen door Kool, die zo haar tweede etappezege pakte. De renster van Team DSM-Firmenich versloeg Lorena Wiebes in de sprint en vergrote haar leiding in het algemeen klassement. Vollering wist haar later op de dag echter uit de gele trui te rijden. Kool mocht namelijk twintig seconden verliezen, maar dat waren er aan de finish 25.

Lees meer over:

Demi Vollering Netherlands