Deze Nederlanders staan aan de start van de Tour de France

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
26 jun. 2024, 17:20
26 jun. 2024, 17:23
© IMAGO

Veertien Nederlandse wielrenners staan zaterdag in het Italiaanse Florence aan de start van de Tour de France. De 111e editie van de Ronde van Frankrijk eindigt drie weken later niet op de Champs-Élysées in Parijs, maar finisht vanwege de Olympische Spelen op de Promenade des Anglais in Nice. Mee Met Oranje zet op een rij welke Nederlanders er meedoen.

De grootste Nederlandse naam aan de start is ongetwijfeld Mathieu van der Poel. De wereldkampioen rijdt de Tour de France als voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs, twee weken na de slotetappe van de Ronde van Frankrijk. De renner van Alpecin – Deceuninck zal zijn etappes uitkiezen en ondersteunt sprinter Jasper Philipsen. Vorig jaar, toen Van der Poel de Tour als voorbereiding op het WK reed, loodste hij de Belg naar vier etappezeges en de groene trui.

Artikel gaat verder onder video

Welke Nederlanders doen mee aan de Tour de France?

Dit jaar hoopt Alpecin – Deceuninck, met Van der Poel als helper, wederom enkele massaspurts te winnen. Voor het algemeen klassement heeft Nederland geen favoriet, maar in de massasprints er wel een grote kans op dagzeges. Zo zal Dylan Groenewegen zich in de massasprints gooien. De spurter van Team Jayco AlUla won in het verleden al enkele Touretappes en reist met veel vertrouwen af naar Italië. In Arnhem kroonde hij zich op 23 juni tot Nederlands kampioen en begin juni won hij een rit in de Ronde van Slovenië. Groenewegen wordt in de Tour ondersteund door Elmar Reinders, die zijn tweede Ronde van Frankrijk rijdt.

Lees ook: Satirische video van afgekeurd Oranjedoelpunt gaat viraal

Fabio Jakobsen zal gebrand zijn op revanche. In de Giro d’Italia kwam hij er niet aan te pas en in etappe elf gaf op na een valpartij. De sprinter van Team DSM-Firmenich – PostNL krijgt hulp van Bram Welten, die ook voortijdig afstapte in de Ronde van Italië, en Nils Eekhoff. Frank van den Broek mag in de heuveletappes voor zijn eigen kans gaan. De renner koerste vorig jaar nog op amateurbasis en won eerder dit jaar de Ronde van Turkije.

Team Visma | Lease a Bike reist met twee Nederlanders af naar Italië. Bart Lemmen en Wilco Kelderman moeten beiden hun kopman Jonas Vingegaard ondersteunen. Amper twee jaar geleden werkte Lemmen nog bij de Luchtmacht en mag maakt hij zich op voor zijn Tourdebuut. Eigenlijk zou de Nederlandse ploeg starten met Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk, maar dat duo is niet fit.

Lees ook: Oranje is fors benadeeld: 'Het was een honderd procent penalty'

Cees Bol heeft bij Astana Qazaqstan Team de eervolle taak gekregen om kopman Mark Cavendisch naar zijn 35e Tourzege te helpen. De Brit zou daarmee recordhouder worden. Nu deelt hij die titel nog met de Belg Eddy Merckx. Ook Danny van Poppel zal op het vlakke veel werk moeten verrichten. De renner van Bora – hansgrohe is één van de aangewezen mannen om Sloveense kopman Primož Roglič te ondersteunen.

Bij EF Education – EasyPost mag Marijn van den Berg wél voor zijn eigen kans gaan. De sprinter was eerder jaar goed op dreef en boekte al vier overwinning. Wout Poels werd tot zijn eigen verbazing door zijn ploeg Bahrain Victorious niet geselecteerd voor de Giro d'Italia, maar mag nu wél naar Italië. Vorig jaar won hij een rit in de Alpen, maar het is de vraag of hij die ruimte dit jaar ook krijgt. Poels zal in eerste instantie vooral zijn kopman moeten bijstaan. Tot slot staat ook Mike Teunissen aan de start. De renner van Intermarché – Wanty zal voornamelijk zijn ploeggenoten ondersteunen.

Lees meer over: