Marit Bouwmeester stelt goud al veilig vóór de medalrace

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 aug. 2024, 18:41
06 aug. 2024, 17:10
Marit Bouwmeester, zeilen, goud, Olympische Spelen, TeamNL, ILCA 6-klasse, Parijs2024
© IMAGO - Marit Bouwmeester stelt gouden plak veilig vóór de medalrace

Al vóór de medalrace heeft Marit Bouwmeester het olympisch goud veiliggesteld in de ILCA 6-klasse. De zeilster heeft inmiddels zo’n grote voorsprong op haar concurrenten dat ze niet meer gepasseerd kan worden in het klassement. Dinsdag is de medalrace en daarna wordt Bouwmeester officieel gehuldigd.

Maandagmiddag zeilde Bouwmeester eerst de negende race. Daarin kon ze al het goud veiligstellen, maar dat gebeurde niet. Even later klonk het startschot van de tiende race, maar door een gebrek aan wind werd de laatste reguliere wedstrijd kort na de start afgebroken. Vervolgens werd er niet meer gezeild door de ILCA 6-klasse in Marseille.

Artikel gaat verder onder video

Zeilster Marit Bouwmeester pakt gouden medaille

Bouwmeesters eindigde zeven keer in de top vier. In totaal doen er meer dan veertig deelnemers mee in de ILCA 6-klasse. De sporters krijgen punten voor de plek waarop ze eindigen. Hoe minder punten, hoe beter. Daardoor heeft de zeilster een voorsprong van 21 punten opgebouwd. Ze was daardoor voor het begin van de tiende race al zeker van een medaille. De Deense Anne-Marie Rindom kon haar in theorie nog van het goud afhouden, maar door de annulering van de tiende wedstrijd is dat ook niet meer mogelijk. Bouwmeester moet vanzelfsprekend wel nog de streep halen in de medalrace.

Lees ook: Matthew Immers breekt na vragen over periode met veelbesproken teamgenoot

Voor de 36-jarige Bouwmeester is het niet de eerste olympische medaille. Bij de Spelen van 2012 in Londen pakte ze haar eerste plak: een zilveren. Vier jaar later wist de zeilster die prestatie te verbeteren door goud te pakken in Rio de Janeiro, in toen nog de Laser Radial-klasse. In Tokio (drie jaar geleden) legde Bouwmeester beslag op het brons.

Lees meer over:

Olympische Zomerspelen 2024