Nederlandse estafetteploeg loopt goud mis na knappe eindsprint Australië

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
02 sep. 2024, 20:30
03 sep. 2024, 20:23
Thijs van Hofweegen, Florianne Bultje, Olivier van de Voort, Chantalle Zijderveld, zwemmen, Paralympische Spelen, TeamNL, 4x400 meter
© IMAGO - Chantalle Zijderveld, parazwemmer van TeamNL

De Nederlandse parazwemmers hebben zilver gepakt op de 4x100 meter wisselslag op de Paralympische Spelen. Het viertal leek lang op weg naar de overwinning, maar in het slot haalde Australië met een indrukwekkende eindsprint de zwemmers van TeamNL in. In een tijd van 4.27.08 tikte de Australiërs aan. Het brons ging naar Spanje.

Thijs van Hofweegen, Florianne Bultje, Olivier van de Voort en Chantalle Zijderveld waren de favorieten op de 4x100 meter wisselslag. In april zette het viertal nog het wereldrecord neer, met een tijd van 4:26.54. Het Australische viertal was in Parijs langzamer, maar zwom met 4.27.08 wel een paralympisch record. Nederland was bijna één seconde langzamer: 4.28.07.

Artikel gaat verder onder video

Nederlandse parazwemmers pakken zilver op 4x100 meter

Van de Voort was de startzwemmer en pakte al snel een grote voorsprong. Met een halve zwembandlengte afstand op de concurrentie tikte hij aan en Zijderveld en Bultje hielden die voorsprong vast. De zege leek binnen, maar bij de laatste wissel zag Van Hofweegen Alexa Leary steeds dichterbij komen. Uiteindelijk wist de Australische een achterstand van zeven seconden goed te maken, waardoor ze haar land het goud schonk.

Lees ook: Ronald Koeman negeert teleurgestelde EK-ganger: 'Ik snap het niet'

De estafetteploeg had zich eerder met overmacht voor de finale geplaatst. In de series zwom Nederland een tijd van 4.28,77. Dat was zo'n vijf seconden sneller dan Australië: 4.33,32. Zijderveld pakte eerder wel goud op de 100 meter schoolslag. Liesette Bruinsma (goud 400 meter vrije slag), Rogier Dorsman (zilver 400 meter vrije slag) en Lisa Kruger (brons 100 meter rugslag) zorgden voor de andere Nederlandse zwemmedailles op de Spelen in Parijs.

Lees meer over:

Netherlands